Domů / Zdraví / Naučte se správně připravovat zelený čaj

Naučte se správně připravovat zelený čaj

Rádi si doma připravíte šálek zeleného čaje, ale chutná pořád nějak jinak, než když si ho dopřejete v čajovně? Podívejte se dnes s námi na to, jak si doma správně připravit zelený čaj, abyste si opravdu vychutnali jeho chuť i aroma. 

Při nákupu

Základ dobré chuti není jen v přípravě čaje, ale především v jeho kvalitě. Kupujte kvalitní zelený čaj, který vám přináší i řadu zdravých látek do vašeho organismu. Vybírejte čaj podle vzhledu lístků, jejich barvy, aroma a vůně. Vsaďte spíše na sypaný čaj, který si můžete prohlédnout. Ten by měl stále vonět, neměl by mít divně šedivou barvu, ani by neměl zapáchat plísní a vlhkostí. Kvalitní čaj by měl být balen v tmavých sáčcích, které nepropouští vzduch, vlhkost, ani světlo. Čaj totiž rád vstřebává vlhkost a pachy ze svého okolí.

Příprava čaje

Na jeden šálek čaje, 250 ml, spotřebujete 4-5 g zeleného čaje, což jsou přibližně dvě čajové lžičky. Dalším důležitým bodem při přípravě čaje je teploty a množství vody. Vodu uvařte ve varné konvici. Do ní lijte vždy čerstvou vodu, aby v konvici již delší dobu nestála. Vodu uvařte a nechte ji následně chvíli zchladnout, ideální je 80 stupňů, ale samozřejmě závisí na typu čaje. Poradit by vám  měli přímo v čajovně, obchodě či bude informace uvedena na obalu. Nikdy čaj nezalévejte horkou vodou! Zničíte veškeré třísloviny a čaj zhořkne. Pokud naopak čaj zalijete příliš studenou vodou, aromatické látky se nevylouhují a čaj bude postrádat typickou chuť.

Louhování a konzumace

S louhováním je to individuální, záleží na druhu čaje. Většinou je doba louhování 30 vteřin až několik minut. Až čaj zalijete vodou, zakryjte hrneček, abyste nepřišli o příjemné aroma. Jestliže máte opravdu kvalitní zelený čaj, můžete ho zalévat víckrát. Při novém nálevu je však vhodné zvyšovat teplotu vody a prodlužovat délku louhování. Při prvním nálevu zůstane čaj ve vodě jen chvíli, při dalším nálevu se teplota musí zvýšit a čaj se nechá déle vylouhovat. Druhý nálev by měl být nejchutnější. Třetí, poslední nálev, je již slabší a vhodný i pro běžné nekonzumenty zeleného čaje. Vychutnávejte si chuť zeleného čaje v jeho čisté podobě bez použití sladidel.