Milujete arašídové máslo a pravidelně si jej kupujete v obchodě? Vyzkoušejte s námi domácí výrobu arašídového másla a vyhněte se zbytečným ingrediencím, které jsou do průmyslově vyráběných potravin přidávány. Stačí si přečíst jejich složení. Přitom na výrobu arašídového másla potřebujete jen tři ingredience. Bohužel arašídová másla zakoupená v obchodě často navíc obsahují cukr a olej.
Domácí arašídové máslo:
- 450g nepražených arašídů
- 1 PL medu či sirupu
- 1 lžička mořské soli
Arašídové máslo zhltne docela velkou dávku arašídů. Volte spíše arašídy nepražené a opražte si je až doma. Arašídy nejdříve opražte na pánvi nebo v troubě, aby získaly svou specifickou chuť. Nepřidávejte pod arašídy při pečení ani smažení žádný olej. Na pánvi arašídy osmahněte, stačí několik minut na mírném plameni. V troubě jim dopřejte 10-15 minut. Stále je však kontrolujte a promíchávejte, až se rozvoní a lehce zhnědnou, máte hotovo.
Po upražení a vychladnutí arašídů si připravte mixér. Doporučujeme sáhnout po opravdovém držáku, který vydrží i mixování ořechů do kašovité hmoty. Hned na začátku tvoření arašídového másla si musíte rozmyslet, zda chce jemnou (smooth) verzi arašídového másla nebo křupavou (crunchy). Jestli preferujete crunchy verzi arašídového másla, odendejte si trochu arašídů před mixováním, stačí 2 lžíce.
Do mixéru vsypte arašídy a umixujte je. Nejdříve se vytvoří jemný prášek, poté hrudky a uvolňuje se olej. Pokud to bude nutné, shrňte vzniklé hrudky do mixéru, dokud nevznikne kaše, která už se lehce mixuje.
Nyní je na čase do směsi přidat sirup či med a sůl. Rozmixujte směs. Záleží, jak moc chcete arašídové máslo jemné. Pokud si připravujete onu crunchy, křupavou verzi, zamíchejte do vzniklé směsi ještě nasekané arašídy, které jste si na začátku receptu dali stranou. Přendejte vzniklou hmotu, pomazánku, do sklenice a zavřete. Skladujte v lednici nebo na tmavém místě.